Carnaval in het Dringersgat 2024 Daworwirwè!

Gepubliceerd: 3 februari 2024 15:42

Het is bijna zo ver. Carnaval in het Dringersgat Daworwirwè.

Voordat we hieronder een overzicht geven van de vele activiteiten die gaan plaatsvinden willen De Leuttappers alvast alle mensen bedanken die een insigne hebben gekocht en de gulle giften tijdens en na de verspreiding van het Leutererke. Ook zonder u geen carnaval. Natuurlijk ook onze dank naar de vele adverteerders, sponsors en dienstensponsors.

Het Leutererke is altijd een mooi moment om te zien en raden wat alles optochtdeelnemers bedacht zouden kunnen hebben en om in de sfeer te komen. Dit jaar weer een 68 pagina tellende “glossy”. Ook de extra editie komt deze week bij u in de bus. Na een mooie sauwel-editie is het woensdag avond dan zover dat we er aan gaan beginnen.

Woensdag 07 februari 2024

In het vroeg van de avond brengen prins Kevin dun irste, zijn hofhouding, raad van 11 en de jeugdraad een bezoek aan huize Sint Franciscus waar we de carnavalstocht beginnen met 2 sauwelaars, een muziekje en een lange polonaise.

Vrijdag 09 februari 2024
We beginnen de ochtend met de verkoop van onze geel/blauwe artikelen op de weekmarkt.
De jeugdraad voorgegaan door jeugdprins Sem dun Twidde brengt, met een afvaardiging van de grote hofhouding en raad van 11, een bezoek aan de carnavalsfeesten van de basisscholen waarna in de avond de diverse bouwschuren worden bezocht voor het “wagentjekijken”. Om te eindigen bij het bouwersbal in de Hooikar.

Zaterdag 10 februari 2024
Nog vroeger uit de veren dan vorig jaar. Om 09:30 uur zal op het Bisschop de Vetplein de symboolonthulling plaats vinden. Om vervolgens naar de Schakel te gaan waar 09:50 uur de traditionele sleuteloverdracht plaats zal vinden. Ook dit jaar een gezellig samenzijn waarbij de burgemeester officieel zijn gezag over draagt aan de (jeugd)prinsen en prinsessen van het Dringersgat, Papslokkersgat, Wringersgat en Krimpersgat.

Om 14:00 uur staat voor de 7e keer het, inmiddels, regionaal bekende “Leutige Polonaise Bal” op het programma bij de Hooikar. Een feest speciaal voor mensen met een beperking met toegang voor iedereen. De toegang is gratis en het feest duurt tot 17:00 uur.
Een gezellige middag waarin ook dit jaar weer een raad van 11 wordt gekozen en vooral veel polonaise gelopen op de muziek van de disco en een zanger.

Om 17:30 uur is het tijd voor de carnavalsviering waaraan de Leuttappers, Leutdancers, Leutefleuters en de jeugdraad deelnemen. Onder het thema “Daworwirwè” zal Pastor van Zutphen deze viering voorgaan welke tevens wordt ondersteund door de koren Chanterelles, het Gils Meezingkoor en de Boerenclub.
De viering vindt plaats in de Sint Petrus banden kerk in Gilze.

Mocht er mensen zijn die dan nog lucht en/of dorst over hebben kunnen zij terecht bij het kappellen festival bij de Hof van Gilze of in een van de andere horeca gelegenheden.

Zondag 11 februari 2024
De grote optocht. Dit jaar iets vroeger dat voorheen. Om 13.15 uur vertrekken we ter hoogte van Nieuwstraat 104.
Via de Nieuwstraat helemaal rechtdoor naar het Bisschop de Vetplein met een Defilé voor Prins Kevin I , Oranjestraat, Van Heinsbergstraat, Kapittelstraat hier eindigt de optocht en jurering op het Steenakkerplein. Met tenminste 3 jeugddeelnemers, 5 individuelen, 7 duo’s, 7 groepen en 8 praalwagens zullen de straten weer goed gevuld worden.

De prijsuitreiking van de optocht is, iets later en op een nieuwe locatie. Deze zal plaatsvinden om 20.30 uur bij De Schakel hierna zal Dun Dolk de avond verder begeleiden met muziek met voor ieder wat wils.

Maandag 12 februari 2024
Om 13.00 uur opent De Hof van Gilze de deuren voor inschrijving voor de “Toeterkusoptocht”
Deze kindertocht vertrekt om 13.30 uur vanaf het Steenakkerplein en loopt via de Korte Wagenstraat, Nieuwstraat, Bisschop de Vetplein, Kerkstraat, langs huize Sint Franciskus, langs het Patronaat om aan te komen bij De Schakel..
14:30 Defilé aan de zijkant van de Schakel voor jeugdprins Sem dun Twidde.
Waarna we in De Schakel met het “Brakkenfist” ” doorgaan en er rond 15:30 uur een prijsuitreiking is.
Vooraf inschrijven is niet nodig dus ook op de laatste dag kunnen de kinderen nog besluiten om lekker mee te doen.

In de avond sluiten prins en gevolg aan bij het kappellen festival bij de Hooikar.

Dinsdag 13 februari 2024
De dag begint bij de Hooikar waar we 13:30 uur verzamelen om vervolgens om 14:00 uur het eerste spel van het “Wijvensjouwen” te spelen.
Na het spel zal de tocht om circa 14:15 uur aanvangen. Wederom een variatie van creaties die de straten kleur geeft.
Route: Van de Hooikar naar Noek, dan via Huize Sint Franciscus naar De Schakel om te vervolgen naar de Hof van Gilze voor het eindspel.
Prijsuitreiking om 18.00 uur bij De Hof van Gilze.

Om 21.00 uur brengen de Leuttappers een bezoek aan het KIAK jeugdcarnaval in De Doelen bij De Hooikar.
Georganiseerd voor kinderen uit de groepen 5 t/m 8 van de basisschool en brugklassers. Dit jaar 4 achtereenvolgende avonden 19:00 tot 22:00 uur.
Als om 22.00 uur het feest voorbij is trekken we met z’n alle naar het Bisschop de Vetplein waar om 22.19 uur de Symboolverbranding plaats zal vinden.
Tijdens deze openbare afsluiting zullen we onder andere het motto voor carnaval 2025 bekend maken, de mottoprijs uitreiken, de winnaar van het mooist versierde raam bekend maken en is er de uitreiking bouwers voor bouwersprijs. Om vervolgens dan toch echt het seizoen symbolisch te sluiten door het symbool te ontsteken.
Voor diegene die dan nog niet moe genoeg is er een afsluitingsfeestje bij De Hof van Gilze.

Dan is het de carnavalsweek wel voorbij maar het seizoen nog niet.

Op zondag 10 Maart 2024 zullen om 14:00 uur bij het optochtmonument op den Heuvel de optochtwinnaars nogmaals een mooi podium krijgen wanneer zij het optochtmonument onthullen.

Na dit gebeuren is het tijd voor het jaarlijkse Aprês Carnaval georganiseerd door C.G. De Leste, C.V. Bokkie, Windkracht 11, C.V. Kachelhout en Stripke Aagter bij de Hooikar.

Als laatste is het dan tijd om te evalueren.
Dit doen we op woensdag 13 maart 2024 om 20.30 uur middels de Vergadering Openbare Carnaval bij de Hooikar de carnaval besproken en kunnen tips en verbeterpunten met de Leuttappers gedeeld worden.
Wilt U meedenken en meepraten over de carnaval in Gilze, kom dan naar de Vergadering Openbare Carnaval.

Daworwirwè de komende week. De Leuttappers hebben er weer zin in, u ook?

Zoals de andere draai ook onze club op vrijwilligers dus mocht u interesse hebben om ons tijdens carnaval, Mollebosfist of gedurende het jaar ergens mee te willen helpen schiet eens een Leuttapper aan en laten we de komende jaren het ook “saomen maoken”.

Geniet van de komende feestelijke week en we zien jullie graag tijdens een of meerdere dagen.