Dewaswirwè

Gepubliceerd: 21 februari 2024 18:35

De Leuttappers danken eenieder die ook dit jaar carnaval weer mogelijk gemaakt heeft.
Na 11-11, het Leuttappersjubileum, het Leutefleuters jubileum, het sauwelen, dringersgatse bal en 7 daoge vurraf begon carnaval op woensdagavond in huize Sint-Franciskus met de senioren avond. De sauwelaars Rik van Engelen en het Duo Stefan en Ad Klaassen zorgden voor een lach op het gezicht van vele ouderen. Zanger Wim Krijnen zorgde voor gezellige nederlandse muziek. Het aanwezige personeel zorgde voor de versnaperingen en ging gezellig mee in diverse polonaises.
De vrijdag begon met een goed bezochte markt waar mensen in de gelegenheid waren om mooie geel/blauwe attributen aan te schaffen. De gebruikelijke vlaggen waren gehangen, de nieuwe borden “Welkom in het Dringersgat” waren bij diverse entrees van het Dringergat gehangen. Op de tip stonden de letters die door diverse bouwploegen opgeknapt weer te stralen. Ook de prinsenwagen werd weer uit de schuur gereden en voorbereid voor zondag.
Nadat in de ochtend en middag het carnaval op beide basisscholen was bezocht en de versiering voor zaterdag in de Schakel was aangebracht was het ’s-avonds tijd voor het wagentje kijken. De avond begon in Hulten waar de Leuttappers, na de vele cadeaus tijdens het jubileum weekend, het , uitgestelde, cadeau van Windkracht 11 in ontvangst namen. Een lekker stuk taart en een mooie goodiebag. Gedurende de avond werden vele schuren door collega bouwers en Leuttappers bezocht om te kijken wat voor mooie wagens er op zondag door de straten zouden gaan. Dat beloofde al veel goeds. Een gezellige sfeer met tips voor jongeren en oudere bouwers die na de laatste schuur doorgingen naar het bouwersbal bij de Hooikar.

Zaterdagochtend de eerste etappe van vele die dag. Om 09:30 uur verzamelden de grote raden, jeugdraden, gevolgen, blaaskappellen en vele andere zich in het Mollebos om gezamenlijk naar het Bisschop de Vetplein te gaan waar het symbool werd onthult. Toen alle verenigingen aanwezig waren werd het zeil verwijderd. Daarna was het tijd voor de sleuteloverdracht in de Schakel.
De prinsen en prinsessen van de 4 kerndorpen ontvingen uit handen van de burgemeester de sleutel van hun dorp. Een mooie feest in een goed gevulde zaal. De burgermeester gaf prins Kevin, tijdens een mooie staredown een positief antwoord op de vraag of naast het optocht monument ook de prinsenstoelen terug kwamen na de renovatie van het Heuvelplein.
Na een korte pauze vertrok het geel/blauwe gezelschap naar de Hooikar voor het feest speciaal voor mensen met een beperking maar toegankelijk voor iedereen. Het Leutige Polonaise Bal. Zanger Jeffrey Kools en de DJ’s van Nightlight zorgde voor de mogelijkheid en sfeer om vele polonaises te lopen. De gekozen Raad van Elf stond vol trots op het podium.
Het was nog spannend of het door zou kunnen gaan maar er was een voorganger gevonden. Dus aan het einde van de middag was het tijd voor de carnavalsviering in onze Sint-Petrus Banden kerk voor de carnavalsviering. Onder het thema Daworwirwè werd de kerk lekker gevuld met mensen.
De koren Chanterelles en het Gils meezingkoor vulden de kerk met hun klanken. Ook de boerenclub had haar inbreng. Onze speciale dank aan pastor van Zutphen die ons allen weer voorging met ondersteuning van Ad Klaassen.

Het was bijna niet te geloven maar er waren nog mensen die er nog geen genoeg van konden krijgen. Zij bezochten het kapellenfestival bij De Hof van Gilze.
Zondagochtend haalden de Leuttappers, Leutefleuters, Leutdancers en vele anderen Prins Kevin d’n irste thuis op, jeugdprins Sem d’n twidde was zelf richting het dorp gekomen omdat afstand toch iets

te ver was voor de anderen. Vervolgens een bezichtig aan de reeds opgestelde deelnemers om de sfeer te proeven om vervolgens richting de prinsenwagen te gaan en plaats te nemen.
Ondertussen hadden vele individuelen, duo’s, jeugd, groepen, wagens en muziekgezelschappen zich gereed gemaakt om in de grote optocht, de grootste winnaar van de dag, het publiek op hoog niveau te vermaken. De een ervaren de ander voor de eerste keer. Mede door het mooie weer stond de mensen ook nu weer rijen dik langs de route om alles te aanschouwen.
De ouderen vonden hun plaats in de bekende Windkracht 11 tent. De muzikale sfeer tijdens de route werd ook dit jaar weer verzorgt door diverse vriendengroepen op verschillende plekken.
’S-avonds vond voor de eerste de prijsuitreiking plaats in de Schakel.
Zoals gebruikelijk werd begonnen met de jeugd waar C.V. de Mini Guppies de eerste prijs in de wacht sleepten hierna de individuelen waar Ad Jonkers deze titel in ontvangst nam.
Gevolgd door Duo de Dikke Dames bij de de duo’s en C.V. Proostsecco bij de groepen.
Omdat Erik Mijvis met zo min mogelijke inspanning een maximale uitstraling (met een actueel thema) op de straten bracht ontving hij zij D’n Gouwe appel 2024.
De culturele prijs was voor Fraanciskus (mede mogelijk gemaakt door de gemeente GilzenRijen).
Een van de mooiste (of misschien wel de mooiste) prijs ging wederom naar Windkracht 11 die middels de meeste stemmen de Publieksprijs in ontvangst mochten nemen waarna zij ook met de eerste prijs bij de wagens aan de haal gingen. Het feestgedruis kon verder en de uitslag werd onder het genot van menig drankje her en der besproken.
Maandagmiddag, wederom lekker weer en tijd voor de toeterkusoptocht. Mooie creaties gemaakt door kinderen met enige hulp van ouders en grootouders. Een mooie stoet van het Steenakkerplein via de Tip langs het bejaardenhuis om te eindigen bij de Schakel.
C.V. S.R.V.P. nam als “Het feest barst wir los” de eerste prijs in ontvangst en De love Robots als “Wij schitteren in de optocht” de toffe peer.
Het feest in de zaal ging lekker verder voor jong en oud.

In de avond was het tijd voor klanken van trommels en koper tijdens de kapellenavond bij de Hooikar.
Dinsdag, de laatste lange etappe, kwamen de Leuttappers kwamen tezamen om uit de vele inzendingen een nieuw motto te kiezen welke later op de dag bekend werd gemaakt.

Net na de middag verzamelde een grote groep mensen bij de Hooikar voor het Wijvesjouwen.
Dit jaar kreeg dit “bijzondere” evenement zelfs bezoek van het Brabantbusje.
Na een spelletje binnen vertrok de tocht door de straten. Via een tussenstop bij Noek, huize Sint-Franciskus en de Schakel een aankomst op het Steenakkerplein voor het eindspel. Ook hier veel volk op de been. Aansluitend de prijsuitreiking in de Hof van Gilze met “Heks en Hansje (Rob Gosens en Bart van Hoek) als oppersjouwers.

In de avond werd de jeugdraad opgehaald bij de Hooikar waar KIAK zorgden voor 4 dagen carnaval voor de oudste groepen van de basisscholen en brugklassers. Aan het einde van het feest vertrok de stoet naar het Bisschop de Vetplein (de Tip) voor de officiële afsluiting van carnaval 2024.
De Leutdancers en Leutefleuters zorgden voor dans en muziek. Te midden van vele aanwezige overhandigde C.V. Kachelhout de “bouwers-voor-bouwersprijs” aan C.V. Bokkie en werd Marcel de Vet uitgeroepen als winnaar van de mottoprijs 2024-2025. Een speciaal moment voor de zoon van JanvanJanvanJantjes. Na 15 jaar veldwachter werd Peter Martens in het zonnetje gezet.
Jeugdprins Sem d’n twidde dankte de Leuttappers, stuurgroep en zeker hun ouders voor de afgelopen leuke periode. Waarna prins Kevin als laatste een ieder bedankte en beide prinsen, onder begeleiding van de plaatselijke brandweer, het symbool aanstaken om daarmee het einde van een mooi seizoen, bijna, definitief te maken.
De after-party vond plaats bij De Hof van Gilze waar de laatste drankjes en eerste evaluatie plaatsvonden.
Woensdag opgeruimd en nog een harinkje met een pilsje bij De Hof van Gilze.

We kunnen terug kijken op een geslaagd “volledig” carnavalsjaar.
Wij als Leuttappers danken een ieder die zich er voor ingezet heeft om carnaval in het Dringersgat in 2024 mogelijk te maken. In het bijzonder alle deelnemers aan de activiteiten, horeca gelegenheden, burgemeester, veiligheidsdiensten, openbaar vervoer, plaatselijke winkeliers, adverteerders, sponsoren, en in het bijzonder het vele publiek dat aanwezig was bij de activiteiten.
Saome hebben we wir gemaokt waor we naor uit keken en da was wir wè.
Graag zien wij jullie tijdens de V.O.C. van 13 maart of het half vasten op 10 maart bij het optochtmonument waar wij om 14:00 uur de optochtwinnaars extra in het zonnetje zullen zetten en wellicht een dringer van verdienste bekend maken. Aansluitend organiseren diverse bouwploegen het Aprés Carnaval bij de Hooikar.
Dit alles onder het passende motto voor komend seizoen GEWITNIEWAGEZIET.