CARNAVAL IN HET DRINGERSGAT 2021 GAAT NIET ONGEMERKT VOORBIJ.

Gepubliceerd: 15 december 2020 23:27

Ondanks corona-actualiteiten zijn er nog steeds geel/blauwe ideeën.

Op het moment van het schrijven van dit bericht is het 1 dag na de 2e mededelingen van Mark Rutten vanuit het “torentje”. Het land gaat weer op slot.
Zoals ook in de politiek waren er in het voorafgaande weekend al enige lopende zaken “uitgelekt” en in de media gekomen.
BN De Stem opende, bijna op de voorpagina, met “Streep door coronaproof carnavalsfeesten in Gilze”

Zojuist, dinsdagavond 15 december, hebben de Leuttappers hun maandelijkse vergadering achter de rug en moesten wij helaas constateren dat hetgeen gevreesd werd de waarheid is geworden.

Zoals eerder bekend gemaakt zouden de prinsenpresentatie op dun 11e van dun 11e, het Leutige Polonaise Bal, het wijvensjouwen en de grote opstoet geen doorgang vinden.

Vandaag hebben we, moeten, besluiten daar het sauwelen, de optochtexpo aan toe te voegen.

Voor het sauwelen hadden we, samen met de Gilzer uitbaters, het idee om op meerdere locaties 4 dagen te sauwelen en de artiesten rond te rijden van locatie naar locatie. Nu de nieuwe coronamaatregelen gelden tot 19 januari is het niet meer mogelijk om dit te organiseren.

Voor de optochtexpo, jeugdpresentatie en de Toeterkusoptocht is gesproken met de gemeente en hun veiligheidsmensen. Hierbij hebben de Leuttappers hun plan van aanpak voorgelegd en is dit bekeken. Een wandeling over een industrieterrein langs wagens, groepen, duo’s en individuelen, de jeugdraad in een huifkar en op meerdere buitenlocaties een korte presentatie, en een korte toeterkusoptocht met een kort programma in het Mollebos voor kinderen onder de 13. Daar kwam uit voort dat er binnen de gestelde voorwaarden voor de eerste twee evenementen geen uitvoerbaar en veilige uitvoering te organiseren bleek.
De Toeterkusoptocht stond nog wel op een kiertje echter ook hiervan is besloten dat de traditionele vorm ook niet past in de huidige regels.

Daarnaast hebben we besloten dat we dit jaar geen jeugdraad zullen presenteren daar we na de presentatie de kinderen niet het carnavalsgevoel mee kunnen geven daar er geen carnavalsfeesten verwacht worden. Dit zeker met de basis gedachte van de Leuttappers om middels het jeugdraad principe kinderen te enthousiasmeren voor het carnavalsgebeuren. Jammer om 26 gedreven kinderen na een (coronaproof) plakmiddag en hun voorbereidingen te moeten melden dat het voor hun zeker in 2021 geen doorgang gaat vinden. Maar dat we wel gaan kijken waar zij in 2022 een rol kunnen krijgen.

Maar zoals onze voorzitter in de krant reeds zei. “Het carnavalsseizoen gaat niet ongemerkt voorbij.”

Wat hebben we onder andere nog in de planning, welke ideeën zijn er nog.

Na de mooie “vlaggetjes dag” op 11-11 willen we dit tijdens het carnavals weekend herhalen.
Dit keer zullen dezelfde straten als elk jaar worden voorzien van geel / blauwe vlaggen.
In samenwerking met de bouwploegen zullen de toegangswegen naar het dorp carnavalesk aangekleed gaan worden.

We zoeken een geschikt moment en een geschikte manier om de grote prins en zijn gevolg te presenteren daarbij hopen we ook het symbool op de Tip te kunnen plaatsen.
De traditionele verbranding zal niet op de reguliere wijze plaats kunnen vinden.

Wellicht krijgt de Dringer van Verdienste daar ook nog een plekje in. Hierbij willen wij zeker zijn dat hij/zij een waardige uitreiking krijgt passend bij de verdienste voor de openbare carnaval in het Dringersgat.

De redactie van het Leutererke is volop bezig met de samenstelling van een editie 2021.
Mede door de vele locatie adverteerders die ook in deze bijzondere tijd hun steun aan ons geven en de carnavalsvrienden die hun kopij aanleveren zal het weer een mooi exemplaar gaan worden.

Rick Arens heeft een passend insigne bij het motto “Ut kan alle Kaante op” gecreëerd.
Deze is gemaakt en inmiddels voorzien van gaatjes en touwtjes.
Wij zullen u op de hoogte houden wanneer en op welke manier u deze kunt aanschaffen zodat de collectie compleet blijft.

Er wordt een nieuwe motto gezocht en er zijn plannen voor een wedstrijd voor het mooist versierde raam. Mocht u hiervoor nog geel-blauwe attributen nodig hebben kunt u dit kenbaar maken en zullen we kijken hoe we deze op een passende manier bij u krijgen.

Er zijn nog meer zaken in gedachten zoals bijvoorbeeld een Carnavalsbingo, stukken uit de oude doos via social media, Dringer van verdienste 2022, alternatieve jeugdoptocht, Zomercarnaval enz. enz. enz.

Het bovenstaande geeft aan dat we ook na de keuzes die we hebben moeten maken nog steeds een carnavalsseizoen 2020-2021 willen vormen en trachten voor een ieder iets te doen. Uiteraard wel op een “veilige” manier.

Uiteraard houden wij de dringers- en dringerinnekes op de hoogte via de bekende media kanalen.

Wij wensen een ieder fijne feestdagen toe en hopen op een goed 2021 waarbij we elkaar vaak kunnen treffen.

Blijf gezond, zorg goed voor jezelf en elkaar.

A.G.C.S. De Leuttappers