We keken er naor uit.

Gepubliceerd: 10 maart 2023 13:35

De Leuttappers dankt eenieder die hieraan geholpen heeft.
Na de opwarming van vorig jaar was het dit jaar eindelijk zo ver.
Een “echte” carnaval met alles er op en er aan.
Na 11-11, het sauwelen en 7 daoge vurraf begon carnaval op woensdagavond in huize Sint-Franciskus met de senioren avond. De sauwelaars Rik van Engelen en Kees van Gils zorgden voor een lach op het gezicht van vele ouderen. Zanger Jeffry Kools nam het Nederlandse levenslied voor zijn rekening. Het aanwezige personeel zorgde voor de versnaperingen en ging gezellig mee in diverse polonaises.
De vrijdag begon met een goed bezochte markt waar mensen in de gelegenheid waren om mooie geel/blauwe attributen aan te schaffen. De gebruikelijke vlaggen waren gehangen, de letters stonden voor de Tip en de prinsenwagen werd uit de schuur gereden en voorbereid voor zondag.
Nadat in de ochtend en middag het carnaval op beide basisscholen was bezocht en de versiering voor zaterdag in de Schakel was aangebracht was het ’s-avonds tijd voor het wagentje kijken. Vele schuren werden door collega bouwers en Leuttappers bezocht om te kijken wat voor mooie wagens er op zondag door de straten zouden gaan. Een gezellige sfeer met tips voor jongeren en oudere bouwers welke eindigde in het bouwersbal bij de Hooikar.

Zaterdagochtend de eerste etappe van vele die dag. Om 09:50 uur verzamelden de grote raden, jeugdraden, gevolgen, blaaskappellen en vele andere zich in de Schakel voor de sleuteloverdracht.
De burgemeester drong, samen met de jeugdburgemeester, de sleutels van de 4 kerndorpen over aan prinsen en prinsessen.
Een mooie feest in een goed gevulde zaal.
Na een korte pauze vertrok het geel/blauwe gezelschap naar de Hooikar voor het Leutige Polonaise Bal. Een feest voor iedereen, speciaal voor mensen met een beperking.
Zoals gebruikelijk werd een Raad van Elf gekozen. Zanger Piet Reinieren en de DJ’s van Nightlight zorgde voor de mogelijkheid en sfeer om vele polonaises te lopen.
Aan het einde van de middag verplaatste we ons naar de Sint-Petrus Banden kerk voor de carnavalsviering. Onder het thema We Kèke er naor uit werd de kerk lekker gevuld met mensen.
De koren Chanterelles en het Gils meezingkoor vulden de kerk met hun klanken. Zoals het hoort had ook de boerenclub haar inbreng. Onze speciale dank aan diaken Joop Smies die ons allen weer voorging met ondersteuning van Ad Klaassen.

Aansluitend werd op de Tip met de nodige mooie woorden het symbool onthuld.

Voor diegene die er nog geen genoeg van konden krijgen werd een bezoek gebracht aan het kapellenfestival bij De Hof van Gilze.
Zondagochtend haalden de Leuttappers, Leutefleuters, Leutdancers en vele anderen de jeugdprins Rins d’n irste en Prins Kevin d’n irste thuis op. Omdat zij er beide wonen werd het Wevershof omgetoverd tot Prinsenhof waardoor het mooi te combineren was. Vervolgens een bezichtig aan de reeds opgestelde deelnemers om de sfeer te proeven om vervolgens richting de prinsenwagen te gaan en plaats te nemen.
Ondertussen hadden vele individuelen, duo’s, jeugd, groepen, wagens en muziekgezelschappen zich gereed gemaakt om in de grote optocht, de grootste winnaar van de dag, het publiek op hoog niveau te vermaken. Rijen dik stonden de mensen langs de route om alles te aanschouwen.
De ouderen vonden hun plaats in de bekende Windkracht 11 tent op een nieuwe plek met Jan Brouwers als spreekstalmeester. Ook langs de route zorgden weer diverse vriendengroepen met muziek voor sfeer langs de gehele route.
Na enige vertraging vond ’s-avonds in de Sporthal de prijsuitreiking plaats.
Zoals gebruikelijk begonnen met de jeugd waar C.V. Boerkes de eerste prijs in de wacht sleepten via de individuelen waar Marion Faes als “Grietje voor ’t Tietje” deze titel in ontvangst nam.
Gevolgd door C.V. Drubhout bij de de duo’s en C.V. Ketel bij de groepen.
Ondertussen werden ook de pechprijs (C.V.-Kachelhout )en de aanmoedigingsprijs (C.V. de Guppies) uitgereikt.
Omdat “Niks Mot” met zo min mogelijke inspanning een maximale uitstraling (met een actueel thema) op de straten bracht ontvingen zij D’n Gouwe appel 2023.
Naast de eerste prijs bij de groepen ontving C.V. Ketel ook de culturele prijs (mede mogelijk gemaakt door de gemeente GilzenRijen). De jury gaf hen deze prijs daar zij met een nieuw vervoersmiddel in een zeer verzorgde en carnavalekse show de straten vulden op weg naar de toekomst.
Een van de mooiste (of misschien wel de mooiste) prijs ging naar Windkracht 1 die middels de meeste stemmen de Publieksprijs in ontvangst mochten nemen waarna zij ook met de eerste prijs bij de wagens aan de haal gingen. Het feestgedruis kon verder en de uitslag werd onder het genot van menig drankje her en der besproken.
Maandagmiddag, wederom lekker weer en tijd voor de toeterkusoptocht. Mooie creaties gemaakt door kinderen met enige hulp van ouders en grootouders Een mooie stoet van het Steenakkerplein via een rondje naar de Sporthal om, volgens planning, voor de laatste keer binnen een defilé te kunnen lopen en de medailles in ontvangst te mogen nemen. Svennie nam als “Ziede men staon” de eerste prijs in ontvangst en Mata als “Snelle slak” de toffe peer.
Het feest in de zaal ging lekker verder voor jong en oud.

In de avond was het tijd voor klanken van trommels en koper tijdens de kapellenavond bij de Hooikar.

Dinsdag, de laatste lange etappe, kwamen de Leuttappers kwamen tezamen om uit de vele inzendingen een nieuw motto te kiezen welke later op de dag bekend werd gemaakt.

Net na de middag verzamelde een grote groep mensen bij de Hooikar voor het Wijvesjouwen.
Het gegeven dat de kranten ook dit jaar 2 dagen geen aandacht gaven aan het Dringersgat en deze activiteit weer de volle aandacht kreeg is typerend voor dit “bijzondere” evenement.
Na een spelletje binnen vertrok de tocht door de straten. Via een tussenstop bij huize Sint-Franciskus en de Schakel een aankomst op het Steenakkerplein voor het eindspel. Ook hier veel volk op de been. Aansluitend de prijsuitreiking in de Hof van Gilze met The Flintstones (Rob Gosens en Bart van Hoek) als oppersjouwers.

In de avond werd de jeugdraad opgehaald bij de Hooikar waar KIAK zorgden voor 3 dagen carnaval voor de oudste groepen van de basisscholen en brugklassers. Aan het einde van het feest vertrok de stoet naar het Bisschop de Vetplein (de Tip) voor de officiële afsluiting van carnaval 2023.
De Leutdancers, jeugdraad en Leutefleuters zorgden voor dans en muziek. Te midden van vele aanwezige werd Johan Quirijnen gehuldigd als winnaar van het mooist versierde raam, overhandigde C.G. de Gilse Bende de “bouwers-voor-bouwersprijs” aan C.V. Kachelhout en werd C.V.-Ketel uitgeroepen als winnaar van de mottoprijs 2023-2024. Jeugdprins Rins d’n irste dankte de Leuttappers, stuurgroep en zeker hun ouders voor de afgelopen leuke periode. Waarna prins Kevin als laatste een ieder bedankte en beide prinsen, onder begeleiding van de plaatselijke brandweer, het symbool aanstaken om daarmee het einde van een mooi seizoen, bijna, definitief te maken.
De after-party vond plaats bij De Hof van Gilze waar de laatste drankjes en eerste evaluatie plaatsvonden.
Woensdag opgeruimd en nog een harinkje met een pilsje bij Eetcafe Kom d’r in.

We kunnen terug kijken op een geslaagd “volledig” carnavalsjaar.
Wij als Leuttappers danken een ieder die zich er voor ingezet heeft om carnaval in het Dringersgat in 2023 mogelijk te maken. In het bijzonder alle deelnemers aan de activiteiten, horeca gelegenheden, burgemeester, veiligheidsdiensten, openbaar vervoer, plaatselijke winkeliers, adverteerders, sponsoren, en in het bijzonder het vele publiek dat aanwezig was bij de activiteiten.
Saome hebben we wir gemaokt waor we naor uit keken.
Graag zien wij jullie tijdens de V.O.C. van 15 maart of het half vasten op 19 maart bij het optocht symbool waar wij om 14:00 uur de optochtwinnaars extra in het zonnetje zullen zetten en wellicht een dringer van verdienste bekend maken. Aansluitend organiseren diverse bouwploegen het Aprés Carnaval bij de Hooikar.
Na het komende Mollebosfist gaan wij ons richten op het volgende seizoen. Een seizoen speciaal in het teken van ons 66 jarig jubileum.
Dit alles onder het passende motto DAWORWIRWÈ.